Milyen tünetek esetén forduljunk orvoshoz?

Január utolsó hetében az influenzás megbetegedések száma elérte a járvány szintjét, az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók száma azóta is folyamatosan emelkedik. Sokszor azonban nehéz megítélnünk, hogy náthás megbetegedéssel, vagy influenzával állunk szemben, valamint azt, hogy mikor is kell panaszainkkal orvoshoz fordulni?

Fotó: pixabay.com

Az influenza egy vírus okozta felső légúti megbetegedés, melynek tünetei a vírussal való megfertőződést követően 24-48 órával jelentkeznek. Az influenza tünetei általában hirtelen kezdődnek, és az alábbiak lehetnek:

  • magas láz (3940 °C), mely általában 2-3 napig tart
  • hidegrázás
  • gyengeség, fáradékonyság, levertség
  • fejfájás, elsősorban a szemek mögé koncentrálódva
  • száraz köhögés, mely inkább a 23. napon kezdődik, és akár egyre súlyosbodhat, valamint sárgás köpetürítés is kísérheti
  • izom és ízületi fájdalmak
  • ritkábban torokfájás, orrdugulás
  • ritkán hányás, hasmenés

Amennyiben a fenti tüneteket tapasztalja, és valószínű, hogy egyszerű megfázásnál többről lehet szó, a tünetek kezdetétől számított két napon belül érdemes felkeresni háziorvosát! Az influenza szempontjából különösen veszélyeztetett egyénekre nézve ez különösen fontos, így a 65 év felettiekre, a várandósokra, a két év alatti gyermekekre, vagy a krónikus betegségben szenvedőkre.

Nem csak az influenzás megbetegedés tünetei, de a betegség szövődményei is súlyosak lehetnek. Felső légúti megbetegedés esetén azonnal orvoshoz kell fordulni, ha az alábbi tüneteket észleli:

légzési nehézség, mellkasi fájdalom, zöldes színű köpet, súlyos torokfájás, és magas, csillapíthatatlan láz, mivel ezek mind tüdőgyulladás jelei lehetnek.

Amennyiben az influenzás tünetek súlyosbodnak, vagy két hét elteltével is fennállnak, szintén orvoshoz kell fordulni!

Az influenzás megbetegedések esetén a betegség korai felismerése, valamint megfelelő kezelése mellett a legfontosabb a megbetegedések megelőzése: ha influenzás panaszokat észlelünk, ne menjünk be dolgozni vagy nagyobb társaságba, tartsuk be a higiéniás alapszabályokat (gyakori, alapos kézmosás!), valamint adassuk be évente az influenza elleni védőoltást, főleg, ha a betegségre nézve fokozott rizikójú csoportba tartozunk.

Amennyiben tehát a felsoroltak alapján felmerül bennünk, hogy nem egyszerű nátha áll panaszaink hátterében, a lehető leghamarabb érdemes és fontos orvoshoz fordulni! Az influenza vírusok által okozott fertőző megbetegedés, így a tünetek jelentkezését követő néhány napban ne menjünk emberek közé, inkább maradjunk otthonunkban pihenni és gyógyulni